ЗАГЛЕДАН У НЕБО - Савско шеталиште
ИЗЛОЖБЕ НА ОТВОРЕНОМ

ЗАГЛЕДАН У НЕБО - Савско шеталиште

Београд, 19. април 2014. године – У оквиру манифестације "Дани Београда" на Савском шеталишту на Калемегдану отворена је изложба "Загледан у небо", која на јединствен начин приказује догађаје из периода савезничког бомбардовања 1944. године. Изложбу је отворио градски секретар за културу Владан Вукосављевић.


"Савезничко бомбардовање Београда 1944. године, на Ускрс, било је по својим размерама и последицама једнако ужасно, ако не и трагичније него немачко бомбардовање 6. aприла 1941. године. Савезници су бомбардовали Београд са истом суровошћу са којом су бомбардовали Лајпциг, Дрезден и Берлин, тј Немце, своје архинепријатеље – рекао је Вукосављевић и додао да изложба својом упечатљивошћу говори више од речи.


Изложбу реализује ЈП "Београдска тврђава" у сарадњи са Музејом града Београда и Војним музејом у Београду, а захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.


Аутори изложбе – Марина Андрић, Предраг Ђидић, Татјана Корићанац и др Иван Мијатовић, изабрали су јединствен пут у представљању догађаја везаних за савезничко бомбардовање Београда 1944. године, које ће значајно утицати и на данашњи изглед  Београдске тврђаве, с обзиром да су тада пострадали и бројни објекти на самој Тврђави.   Комплексна тема о дешавањима од пре 70 година, у периоду од пролећа до јесени 1944. године биће обрађена кроз сведочанство књижевника и нобеловца Иве Андрића, које је оставио у свом "Ратном дневнику" (објављен у Свескама Задужбине Иве Андрића, Година I, свеска 1, Београд, јун 1982. године). 


За потребе изложбе коришћене су и фотографије грађана, који су се одазвали јавном позиву за сарадњу, и Јавном предузећу "Београдска тврђава" уступили фотографије из својих приватних збирки и колекција, што је додатно допринело сагледавању овог периода из једног другачијег угла.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail