Додатни инфо Манифестације

Дани Београда 2014. на Београдској тврђави
Дани Београда

Дани Београда 2014. на Београдској тврђави

Београд, 15. април 2014. године - У оквиру манифестације "Дани Београда", у четвртак, 17. априла 2014. године у 15.00 часова на Савском шеталишту на Калемегдану биће отворена изложба "Загледан у небо", коју реализује ЈП "Београдска тврђава" у сарадњи са Музејом града Београда и Војним музејом у Београду, а захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Аутори изложбе "Загледан у небо" изабрали су јединствен пут у представљању догађаја везаних за савезничко бомбардовање Београда 1944. године. Комплексна тема о дешавањима од пре 70 година, у периоду од пролећа до јесени 1944. године биће обрађена кроз сведочанство књижевника и нобеловца Иве Андрића, које је оставио у свом "Ратном дневнику".

Саставни део овогодишње манифестације "Дани Београда" биће и изложба цртежа Растка Ћирића "Але и Бауци" у Великом барутном магацину, где ће посетиоци бити у прилици да се упознају са необичним бићима из српске митологије. Промоција новог издања истоимене књиге „Але и Бауци – Фототипско издање књиге која је припадала вампиру Београдске тврђаве“, аутора А. Пераграша биће одржана у четвртак, 17. априла у 12.00 часова.

У Галерији Београдске тврђаве у Стамбол капији биће реализована изложба цртежа Бранка Раковића под називом "Дневник", која ће бити отворена 17. априла 2014. године у 18.00 часова.

У оквиру манифестације, на Савком шеталишту на Калемегдану, може се погледати и изложба "Верски објекти у Београду - пројекти и остварења у документима Историјског архива Београда", отворена 20. марта 2014. године. Изложба је посвећена архитектонском развоју сакралног Београда и има за циљ да се јавности, кроз градитељска остварења, дочара његово културно-историјско укрштање кроз време и простор, да се представи његов мултиконфесионални и мултикултурални карактер, који га и данас чини знаменитим.

Улаз у објекте на Београдској тврђави (Кула Небојша, Римски бунар, Сахат кула, Велики барутни магацин) биће бесплатан у суботу, 19. априла 2014. године, а у петак, 18. априла 2014. године објекти неће радити.

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail