Инфо Сервисне информације

Сервисне информације
Сервисне информације

Безбедност

 

Простор Београдске тврђаве и парка Калемегдан безбедан је за шетњу и уживање током 24 сата, захваљујући служби обезбеђења, којa је ангажованa од стране Секретаријата за културу града Београда. Простор тврђаве је под сталном контролом полицијске патроле, која је смештена у згради Завода за заштиту споменика културе. Током летњих месеци у циљу повећања безбедности на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан, али и као својеврсна атракција појављује се патрола коњичке полиције.Коњичка полиција патролира Тврђавом сваког дана (осим понедељка) од 16.00 до 20.00 часова.

 

Улаз

 

На простор Београдске тврђаве може се ући из парка Калемегдан и са простора Доњег града. Посетиоци најчешће улазе у парк великим пешачким стазама из правца Кнез Михаилове и Узун Миркове улице, мада постоји и низ мањих попречних стаза које се користе као улаз у комплекс. Из правца Доњег града на Тврђаву се може ући од Видин капије и из правца куле Небојша. Саобраћај моторних возила у зони Београдске тврђаве и парка Калемегдан је забрањен, осим за возила која врше снабдевање, комунална возила, као и за возила извођача радова, којима је саобраћај дозвољен само у периоду од 06 до 09 и од 23 до 01 часова.

 

Инфо центри

 

Све потребне информације о Београдској тврђави и парку Калемегдан, као и о манифестацијама, догађајима и активностима посетиоци могу добити у три инфо центра:

 

- у објекту на улазу из Узун Миркове улице, код рампе, која контролише пролаз возила;

- у Галерији Београдске тврђаве у Унутрашњој Стамбол капији; 

- у Кули Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве.

 

Информативне табле

 

Постављене су да би посетиоцима омогућиле лакше сналажење и кретање по Београдској тврђави и парку Калемегдан. Такође, садрже и кратке историјске податке о објектима, који се налазе у непосредној близини.


Паркинг

 

Паркинг за аутомобиле налази се код Леополдове капије (пут који води поред улаза у Зоолошки врт), док се туристички аутобуси могу оставити на паркингу код Видин капије, Булевар Војводе Бојовића бб.

 

Тоалети

 

Јавни тоалети налазе се у парку Велики Калемегдан, код дечијег игралишта и на Горњем граду у близини Завода за заштиту споменика града Београда.


Чесме

 

Велика чесма налази се у парку Калемегдан код дечијег игралишта, док се у парку Мали Калемегдан, у близини забавног парка налази мања чесма.

У Горњем граду је чесма Мехмед паше Соколовића, а у Доњем граду још једна чесма код капије Карла VI .

Септембра 2010. године на Савском шеталишту, у близини Гробнице народних хероја свечано је пуштена у рад и Јапанска чесма.

 

Еко возило

 

Служи за потребе корисника који се налазе на комплексу, али, уз одређене услове, може се и изнајмити трећим лицима за реализацију програма на комплексу Тврђаве. Еколошко возило се креће утврђеном маршрутом.

 

Пријава за Newsletter

Будите у току са дешавањима и новостима из Београдске тврђаве. За пријаву једноставно укуцајте Ваш е-mail